Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Ανακαινιση και σχεδιασμος κουζινας, τι να προσέξετε;

Κουζίνα και σχεδιασμός.
Με το χώρο της κουζίνας έχουμε ασχοληθεί δεκάδες φορές ως σχεδιαστές, και συνεπώς γνωρίζουμε αρκετά καλά το πώς θα σχεδιάσουμε μια νέα κουζίνα, τι πρέπει όμως να προσέξετε εσείς ώστε να επιλέξετε τον σωστό σχεδιασμό, να βρείτε την επίπλωση και τον εξοπλισμό που θα καλύπτει τις ανάγκες σας;

Πριν να ξεκινήσετε το ξεφύλλισμα των περιοδικών design, η τις επισκέψεις στα καταστήματα θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά τις ανάγκες σας, τόσο τις δικές σας όσο και των υπολοίπων μελών της οικογένειας.
Προσοχή, αρκετοί πελάτες μας εντυπωσιάζονται από μια ωραία φωτογραφία ή από τη βιτρίνα ενός καταστήματος και συνήθως καταλήγουν σε λανθασμένες επιλογές που όμως δεν εξυπηρετούν τις καθημερινές τους ανάγκες αλλά ούτε ταιριάζουν στην προσωπικότητά η το ύφος του σπιτιού όπου θα τοποθετηθεί η νέα επίπλωση κουζίνας.

Το πρώτο βήμα είναι να κατανοήσετε τι πραγματικά χρειάζεστε, προχωρήσετε στο σχεδιασμό της κουζίνας, σε συνεργασία φυσικά με ειδικούς επαγγελματίες ή ακόμη καλύτερα με τον αρχιτέκτονα σας, ειδικά εάν διαμορφώνετε την υπάρχον κουζίνα σε ήδη κατασκευασμένο χώρο, πχ. στην περίπτωση ανακαίνισης του σπιτιού σας;
Οι επιλογές σας, σε αυτή την περίπτωση είναι σαφώς πιο περιορισμένες, καθώς ο διατιθέμενος χώρος είναι συγκεκριμένος και οι εγκαταστάσεις ύδρευσης – αποχέτευσης όπως και οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις είναι ήδη εγκατεστημένοι.
Για παράδειγμα, η κατάργηση κάποιων τοίχων, το γκρέμισμα τους δηλαδή, δεν είναι απλή απόφαση και απαιτείται η συμβουλή έμπειρου μηχανικού (διακοσμητή, αρχιτέκτονα μηχανικού ή ακόμη και πολιτικού μηχανικού). Ο λόγος είναι προφανής, αν π. χ. ο τοίχος είναι φέρων (δηλαδή στηρίζει το κτίριο) ή "κρύβει" κάποιο υποστύλωμα ή δοκάρι, δεν μπορείτε σε καμιά περίπτωση να τον καταργήσετε.
Προσοχή, γενικότερα η καθαίρεση οποιουδήποτε τοίχου (ακόμα και μη φέροντος) θα πρέπει να γίνεται κάτω από την επίβλεψη ειδικού μηχανικού (εξαιρούνται από τις καθαιρέσεις που αφορούν σε τοίχους κατασκευασμένους από γυψοσανίδες).

Τώρα, εάν θέλετε να προχωρήσετε σε γενική ανακαίνιση και να αλλάξετε όλη την κουζίνα σας και όχι να περιοριστείτε σε κάποιες μικρές αλλαγές θα πρέπει να αλλάξετε και τις εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης χωρίς να αγνοήσετε τυχόν νέες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, πιστέψτε με όμως αξίζει τον κόπο και τα όποια έξοδα, άλλωστε το να αναβαθμίσεις τις εγκαταστάσεις σε ένα τόσο λειτουργικό χώρο μόνο να σας  ωφελήσει μπορεί γιατί πολύ απλά προσθέτετε υπεραξία και αντοχή στον χρόνο.

Ας ξεκινήσουμε αρχικά από τη διάταξη της νέα σας κουζίνας.

Αν έχετε άνεση στο σκίτσο, μπορείτε να κάνετε και μόνοι σας κάποια βασικά προ - σχέδια, ξεκινήστε αποφασίζοντας αρχικά τη θέση του νιπτήρα, του ψυγείου, της ηλεκτρικής κουζίνας, κλπ. 
Σε κάθε περίπτωση φτιάξτε μία κάτοψη του χώρου σας με όσο το δυνατόν καλύτερη αποτύπωση με διαστάσεις. Σας θυμίζω ότι το ιδανικότερο θα είναι να συνεργαστείτε με κάποιον επαγγελματία, ο οποίος θα μπορέσει να ολοκληρώσει και τα κατασκευαστικά σχέδια.
Γνωρίζετε ότι ο χώρος της κουζίνας διαιρείται σε τρεις βασικές λειτουργικές περιοχές ;
1ον Στην περιοχή για το πλύσιμο των σκευών και των τροφίμων.
Το βασικό στοιχείο αυτής της περιοχής είναι ο νεροχύτης. Δεξιά και αριστερά του νεροχύτη θα πρέπει να υπάρχει πάντοτε πάγκος. Από τη μια μεριά θα πρέπει να υπολογίσετε ελεύθερο χώρο μεγαλύτερο των 45 εκατοστών και από την άλλη ελεύθερο χώρο μεγαλύτερο των 100 εκατοστών εάν θέλετε να έχετε λειτουργική κουζίνα. Επίσης, εάν δημιουργείται γωνία στον πάγκο, από τη μία πλευρά του νεροχύτη, τότε θα πρέπει να υπολογίσετε τουλάχιστον 30 εκατοστά μεταξύ νιπτήρα και πάγκου.
2ον Η περιοχή μαγειρέματος και πόσο σημαντική είναι;
Η συσκευή μαγειρέματος (τα μάτια της κουζίνας) απαιτεί ελεύθερο χώρο και από τις δύο πλευρές περίπου 30 - 40 εκ. Αν επίσης, δημιουργείται γωνία στον πάγκο, τότε θα πρέπει να υπολογίσετε 30 περίπου εκατοστά μεταξύ νιπτήρα και πάγκου. Αυτό που προτείνουμε συνήθως είναι ο πάγκος της κουζίνας, να κατασκευάζεται από άκαυστο υλικό, εάν δεν είναι πρόβλημα το κόστος προτιμήστε μάρμαρο, γρανίτη κ.α. ώστε να μπορείτε να αφήνετε τα καυτά σκεύη πάνω του. Τώρα αν έχετε επιλέξει φούρνο σε στήλη, τότε θα πρέπει να προβλέψετε δίπλα, ένα πάγκο εργασίας τουλάχιστον 40 εκ. προσοχή στο άνοιγμα της πόρτας, αν ο φούρνος ανοίγει αριστερόστροφα, τότε ο πάγκος πρέπει να βρίσκεται στη δεξιά πλευρά.
3ον Ο χώρος εργασίας σας.
Η μαγειρική γενικότερα είναι μια σύνθετη διαδικασία και περιλαμβάνει ένα πλήθος εργασιών όπως το κόψιμο, το ξεπάγωμα, η προεργασία κ.α. ανακάτεμα. Οι εργασίες αυτές, εξυπηρετούνται συνήθως από τους πάγκους. Ένας τυπικός πάγκος, έχει ύψος περίπου 90 εκατοστά, σε κάποιες περιπτώσεις και ανάλογα με τον σχεδιασμό το ύψος του μπορεί να ποικίλει. Το βάθος του ορίζετε στα 60 εκ. και σαν συμβουλή μου είναι ο πάγκος εργασίας να είναι με αρκετό μήκος. Ως  μικρότερη διάσταση που θα πρέπει να υπολογίσετε για τον πάγκο της κουζίνας σας αυτή να είναι του ενός μέτρου.
Γενικά σε κάθε κουζίνα σχηματίζεται ένα τρίγωνο εργασίας, που ενώνει το ψυγείο, την συσκευή μαγειρέματος και το νεροχύτη. Ο χρήστης του χώρου, κινείτε συνήθως μεταξύ αυτών των τριών πυρήνων: την περιοχή καθαρισμού (νεροχύτη), την περιοχή μαγειρέματος (ηλεκτρική κουζίνα) και το ψυγείο. Για μέγιστη εργονομία οι πλευρές αυτού του τρίγωνου δεν πρέπει να είναι μικρότερες από 1.30 μέτρα αλλά και ούτε μεγαλύτερες από 2.50 μέτρα.
Φυσικά, στο ενδιάμεσο απαιτείται και μια ευρύχωρη περιοχή για την προετοιμασία φαγητού, και αυτή ιδανικά πρέπει να βρίσκεται εντός του τριγώνου, για παράδειγμα, ο βοηθητικός πάγκος  θα μπορούσε να κατασκευαστεί  ανάμεσα στη κουζίνα και το ψυγείο.

Ας δούμε τώρα τις τυπικές διατάξεις κουζίνας.

Αν και υπάρχουν δεκάδες διαφορετικοί τύποι κουζίνας, εντούτοις οι περισσότεροι τύποι ορίζονται σε ένα από τους παρακάτω τύπους.
Ο γραμμικός τύπος κουζίνας, δεν είναι ιδιαίτερα πρακτικός από άποψη κινήσεων μέσα στην κουζίνα ενώ απαιτεί μεγάλο μήκος. Συνήθως επιλέγεται, όταν δεν διατίθεται ξεχωριστός χώρος για την κουζίνα, για παράδειγμα όταν η κουζίνα διαμορφώνεται σε έναν από τους τοίχους του καθιστικού.
Η διάταξη κουζίνας διάδρομου, πρακτική διάταξη αλλά ενδεχόμενα να δημιουργηθούν προβλήματα κίνησης, π.χ. όταν δύο ή περισσότερα άτομα εργάζονται ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο.
Η διάταξη κουζίνας τύπου γάμα (Γ), δημοφιλής διάταξη για πολλούς, δημιουργεί πολύ ελεύθερο χώρο για εργασία και κίνηση
Η διάταξη κουζίνας τύπου πι (Π), αυτή απαιτεί αρκετά μεγάλο χώρο, αλλά αν οι διαστάσεις σας το επιτρέπουν, μπορεί να δημιουργηθεί ακόμη και κεντρική νησίδα.
Η Διάταξη κλειστού τύπου, δημιουργεί μεγάλους χώρους εργασίας. Συνίσταται, όταν η κουζίνα είναι ενιαία με το καθιστικό και απαιτείται οριοθέτηση των χώρων.
Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι καταλήξατε στη διάταξη που ταιριάζει περισσότερο στο χώρο σας, τότε και μόνο τότε προχωρήσετε στο σχεδιασμό των λεπτομερειών, επίσης οι θέσεις των ανοιγμάτων, όπως ένα παράθυρο με ενδιαφέρουσα θέα, παίζει ιδιαίτερο ρόλο στη διάταξη της κουζίνας.

Η κουζίνα σας και το τραπέζι φαγητού

Αρκετές φορές στην κουζίνα, τοποθετείται τραπέζι ή δημιουργείται κεντρική νησίδα. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να προβλεφθεί ένας διάδρομος με πλάτος περίπου 1 μέτρο, που θα επιτρέπει την άνετη κίνηση γύρω από το τραπέζι. Αν η μια πλευρά του τραπεζιού είναι κοντά σε τοίχο, τότε η απόσταση που πρέπει να έχει από αυτόν, προκειμένου να μετακινείται το κάθισμα ελεύθερα, είναι περίπου 90εκ.
Τα επάνω ντουλάπια τοίχου.
Τα ντουλάπια τοίχου έχουν βάθος περίπου 30 εκατοστά, το ύψος τους βέβαια διαφέρει και κυμαίνεται από 30 έως 90 εκατοστά. Απέχουν από το έδαφος περίπου 1.35 μέτρα και πάνω από τον πάγκο εργασίας 45 εκατοστά.
Να θυμάστε ότι το ύψος των ντουλαπιών εξαρτάται από το ύψος των χρηστών, δεν θα έχει κανένα νόημα να κατασκευάσετε πολύ ψηλά ντουλάπια αν δεν μπορείτε να έχετε άνετη πρόσβασης σε αυτά.
Τα ντουλάπια κάτω από τον πάγκο.
Κάτω από τον πάγκο της κουζίνας, προβλέπονται αποθηκευτικοί χώροι, χωρισμένοι σε κάθετες μονάδες, οι πιο συνηθισμένοι είναι οι παρακάτω
1. Μονάδα με ένα ντουλάπι
2. Μονάδα με δύο ντουλάπια
3. Μονάδα με συρτάρι και ντουλάπι από κάτω
3. Μονάδα με 3 ή 4 συρτάρια


Ακριβώς κάτω από το νεροχύτη διέρχονται οι υδραυλικές εγκαταστάσεις, οπότε δεν μπορεί να κατασκευαστεί συρταριέρα. Παρόλα αυτά, αρκετοί σχεδιαστές προτείνουν τη δημιουργία ενός συρταριού μικρού βάθους για την τοποθέτηση π. χ. των απορρυπαντικών κ.α.

Παρακάτω ακολουθούν φωτογραφίες απο έργα ανακαίνισης που εκτελέσαμε στην Αθήνα με την συνεργασία του σχεδιαστή & κατασκευαστή Γεώργιου Λιατσή

Μια καλή ευκαιρία για να πάρετε ιδέες διακόσμησης για την νέα σας κουζίνα. 



















































Ακόμη δείτε διακόσμηση κρεβατοκάμαρας  Ε Δ Ω

https://www.facebook.com/dimiourgontexnima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.