Ποσο θα κοστισει η ανακαινιση του σπιτιου σας;

Ανακαίνιση εσωτερικών χώρων διαμερίσματοςΤο κοστολόγιο ανακαίνισης που θα διαβάστε παρακάτω αναφέρεται σε διαμέρισμα του 1970 με συνολικό εμβαδόν τα 80 τετραγωνικά μέτρα. 


Σχεδιασμός ανακαίνισης. Ο σωστός σχεδιασμός ανακαίνισης αποτελεί καθοριστικό στοιχείο για την αποσαφήνιση της συνολικής δαπάνης του έργου, καθώς και για την ποιότητα του έργου, αφού θα προσδιορίσει τόσο τον όγκο των εργασιών και των υλικών, όσο και το τελικό διακοσμητικό ύφος του χώρου σας σε σχέση με τον εξοπλισμό και την επίπλωση. Οι παράμετροι είναι πάρα πολλοί, σιγουρευτείτε π. χ. από πού θα έρχεται το φως στην περίπτωση διαμόρφωσης νέων χώρων, ποιοι τοίχοι θα πρέπει να «πέσουν» και ποια δωμάτια χρειάζονται γενική ανακαίνιση, παράγοντες όπως είναι ο φυσικός φωτισμός και αερισμός θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα σε κάθε τέτοιου είδους εγχείρημα, ορίζουν πολλά θέματα με κύριο την χωροθέτηση. 
Κατεδαφίσεις -γκρεμίσματα. Τα γκρεμίσματα δεν αποτελούν πάντα το ακριβότερο κομμάτι του έργου ανακαίνισης, θα πρέπει, ωστόσο να υπάρχει πάντα «οικονομικός αέρας» για απρόβλεπτα. O χτίστης – υπεργολάβος συνήθως θα σας δώσει μια συνολική τιμή για τις κατεδαφίσεις, στην οποία θα περιλαμβάνεται και η αποκομιδή των άχρηστων υλικών, μαζί με τα μεροκάματα των εργαζομένων που θα απασχολήσει. Το κόστος, για την καθαίρεση δύο τοίχων συνολικού εμβαδόν 36 τ. μ. μαζί με τα μερεμέτια υπολογίστε σε 350,00 € περίπου, συμπεριλαμβάνεται και η αποκομιδή  των μπαζών σε κάδους, συν βέβαια την κατά πάσα πιθανότητα μεταφοράς ηλεκτρολογικών γραμμών που θα επωμισθείτε, κόστος που δεν μπορούμε να υπολογίσουμε σε αυτό το άρθρο, λόγω του ότι δεν γνωρίζουμε το είδος των γραμμών που έχουν διέλευση από τους τοίχους που θα γκρεμισθούν. Μπορείτε όμως να ζητήσετε από τον εργολάβο που θα εμπιστευτείτε, αναλυτική περιγραφή εργασιών με το κόστος υλικών για την ανακαίνιση του σπιτιού σας
Χτισίματα. Οι οποιεσδήποτε, αλλαγές θα δημιουργήσουν και αναπόφευκτα μερεμέτια, αυτές οι εργασίες μπορεί να σας κοστίσουν μέχρι και το 20% επί του συνολικού πάντα κόστους. Εφόσον μιλάμε για γενική ανακαίνιση, θα κοιτάξουμε τις όποιες επιλογές έχουμε για διαμόρφωση με νέα εσωτερικά διαχωριστικά, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές κατασκευές, όπως η χρήση ξηράς δόμησης, η γνωστή σε όλους μας γυψοσανίδα η οποία στηρίζεται επάνω σε μεταλλικά στηρίγματα, μεταλλικές κατασκευές, εναλλακτικά τα χωρίσματα μπορεί να είναι από υαλότουβλα και πολλά άλλα υλικά. Οι πιο κοινές μορφές εσωτερικών χωρισμάτων, ειδικότερα σε νέες κατασκευές γίνονται με τούβλα, και το τελευταίο διάστημα με γυψοσανίδες. Το κόστος, για το χτίσιμο δύο τοίχων συνολικού εμβαδόν 36 τ. μ.  υπολογίστε το σε 700,00 € περίπου. Τελευταία προτιμάται η χρήση της γυψοσανίδας λόγω των ευέλικτων δυνατοτήτων της, του συνδυασμού πυραντίστασης, ηχομόνωσης και θερμομόνωσης και του μειωμένου βάρους της.
 Ηλεκτρικά. Όπως ήδη σημειώσαμε, σε ένα παλιό σπίτι θα πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθούν οι ηλεκτρικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις, κατά την γνώμη μας θεωρούνται μη ελαστικά έξοδα. Πιθανές λοιπόν αλλαγές η νέες εγκαταστάσεις, θα πρέπει να γίνουν στο πρώτο στάδιο εσωτερικής διαμόρφωσης και αφότου πραγματοποιηθούν τα εσωτερικά χωρίσματα, ώστε να αποφευχθούν έξτρα μερεμέτια και άρα επιπλέον έξοδα. Το κόστος εδώ εξαρτάται από τον όγκο της εργασίας και τις όποιες πιθανές αλλαγές, έτσι λοιπόν για τυχόν νέες ηλεκτρολογικές  εγκαταστάσεις μπορεί να χρειαστείτε από 1.000,00 έως και 1.500,00 € περίπου, αν επιπλέον απαιτηθεί προ – εγκατάσταση συστήματος συναγερμού η άλλων συστημάτων όπως είναι ο ήχος κ.λ.π. υπολογίστε περίπου ακόμη 300,00 ευρώ.
Υδραυλικά –θέρμανση. Σε αυτό το στάδιο, αρχικά και πριν από κάθε άλλη εργασία θα πρέπει επίσης να αποφασιστεί το είδος της θέρμανσης η ακόμη και του κλιματισμού που θα χρησιμοποιηθεί, ώστε η εγκατάσταση να είναι ανάλογη των απαιτήσεων που θέλουμε να καλύψουμε. Όσο αφορά τα σώματα υπάρχει πλήθος επιλογών, ενώ οι τιμές παρουσιάζουν μεγάλη διακύμανση. Τα θερμαντικά σώματα, εφόσον καταλαμβάνουν εμφανή θέση στο χώρο, είναι καλό να τοποθετηθούν με τέτοιον τρόπο ώστε να λειτουργήσουν και ως διακοσμητικά στοιχεία η τουλάχιστον να εμποδίζουν το λιγότερο δυνατόν την χωροθέτηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις ανακαίνισης, είναι πιθανό να μην υπάρχει αρκετά διαθέσιμος χώρος, επομένως, είναι σημαντικό να τοποθετούνται όσο πιο διακριτικά γίνεται. Τα κοινά θερμαντικά σώματα κοστολογούνται περίπου στα 230,00 ευρώ το τεμάχιο με τους διακόπτες και τα εξαεριστικά. Μπορεί βέβαια κάποιος, να βρει ειδικής κατασκευής θερμαντικά σώματα κατά παραγγελία, τα οποία έχουν πολλαπλάσιο κόστος. Για τον υδραυλικό, θα υπολογίσετε ότι το κόστος μπορεί να φτάσει περίπου στα 2.500 € για ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων για να κάνει βέβαια ολοκληρωμένες εργασίες που αφορούν ύδρευση, αποχέτευση σε κουζίνα και μπάνιο με την τοποθέτηση των σωμάτων θέρμανσης και των ειδών υγιεινής. Εξαιρείται το σύστημα θέρμανσης, λέβητας, καυστήρας, δεξαμενή καυσίμων, εργασίες και εξοπλισμός που απαιτούν μηχανολογική μελέτη.
Κουφώματα – Υαλοπίνακες. Οι μεγαλύτερες απώλειες ενέργειας σε ένα σπίτι γίνονται από τα ανοίγματα - παράθυρα και τις πόρτες. Μέσω σωστών επιλογών για τα νέα μας κουφώματα, μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια και κατά συνέπεια να μην έχουμε ανάγκη τη συνεχή χρήση θερμαντικών η και κλιματιστικών μονάδων. Το κούφωμα γενικά πρέπει να έχει προδιαγραφές, να είναι υδατοστεγές, αεροστεγές, ηχομονωτικό και θερμομονωτικό. Εάν δεν είναι τοποθετημένο σωστά ή δεν πληρούνται οι απαιτούμενες προδιαγραφές τότε το λειτουργικό κόστος ενός σπιτιού αυξάνεται. Το κυρίαρχο υλικό στην κατασκευή κουφωμάτων (τα τελευταία είκοσι χρόνια) είναι το αλουμίνιο, ως πιο ελαφρύ υλικό με λιγότερες ανάγκες συντήρησης. Το κλασικό ξύλο παραμένει ίσως και το πιο αγαπημένο υλικό από άποψη αισθητικής και όχι μόνο, λόγω της ευελιξίας του και των φυσικών θερμομονωτικών και ηχομονωτικών ιδιοτήτων του το καλό ξύλο παρουσιάζει πολύ καλή συμπεριφορά στο χρόνο – ΝΑΙ – με την ανάλογη συντήρηση. Στην αγορά κυκλοφορούν, επίσης, κουφώματα που συνδυάζουν και τα δύο υλικά, όπως και κουφώματα από PVC. Οι τιμές παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις, για τα ξύλινα κουφώματα μπορείτε να διαλέξετε μια εξειδικευμένη εταιρεία ή ακόμη κάποιον καλό μαραγκό. Στην τοποθέτηση, να ελέγχετε πάντα πως δεν υπάρχουν κενά μεταξύ των ανοιγμάτων των τοίχων και των κουφωμάτων, ώστε να αποφύγετε απώλειες θερμότητας και ηχομόνωσης. ΠΡΟΣΟΧΗ (Για οποιαδήποτε αλλαγή στις όψεις του κτιρίου ή στον όγκο του, απαιτείται οικοδομική άδεια.) Τα κοινά κουφώματα αλουμινίου (παράδειγμα ανοιγόμενης μπαλκονόπορτας με ρολό πουουρεθάνης σε λευκό χρώμα)  διαστάσεων πλάτους 1,35 Χ 2,16 κοστολογούνται περίπου στα 1.000 ευρώ το κάθε τεμάχιο και περιλαμβάνουν σήτα, ανάκληση και ρολό με ιμάντα, εννοείται τοποθετημένο.
Εξοπλισμός – κουζίνα – ντουλάπες. Σε ότι αφορά, τον εξοπλισμό κουζίνας και ντουλάπες ιματισμού, τα κόστη εξαρτώνται από πάρα πολλούς παράγοντες, υλικά όπως το φυσικό ξύλο είναι αρκετά ακριβά, στην αγορά υπάρχουν πολλές προσφορές που ξεκινούν από 180,00 έως και  250,00 € για το τρέχον μέτρο και μπορεί να φτάσουν σε όποιο οικονομικό ύψος αντέχει το πορτοφόλι σας.
Το έργο σας σε τεχνικό γραφείο !  θα σας στοιχίσει φαινομενικά τουλάχιστον, περίπου 10% επιπλέον, π.χ. στην περίπτωση που εμπιστευτείτε το έργο σας στην επιχείρηση Δημιουργών Τέχνημα, το παραπάνω κόστος θα μπορέσετε να το αποφύγετε και αυτό γιατί απλά η εταιρία λόγω όγκου προμηθειών και συνεχούς εργασιών έχει πάντοτε καλύτερες τιμές σε σχέση με αυτές που βλέπουμε στην αγορά. 
Επιπλέον θα αποφύγετε κατασκευαστικές ατέλειες και καθυστερήσεις στην εκτέλεση εργασιών που πολλές φορές οδηγούν τον πελάτη αλλά και το ίδιο το έργο σε επιπλέον έξοδα. Να θυμάστε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, όπου το τελικό κόστος ανακαίνισης, μπορεί να υπερβεί στο διπλάσιο του αρχικού προϋπολογισμού όταν θα έχετε να κάνετε με μη σωστό επαγγελματία, άλλες πιθανές  οικονομικές αλλαγές μπορεί να οφείλονται στην αλλαγή σχεδιασμού και επιλογής υλικών κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης, και όχι βέβαια από την αρχική ολοκληρωμένη μελέτη που θα έχει συντάξει ένα τεχνικό γραφείο. 
Καλό είναι να μη γίνει καμιά επέμβαση στους φέροντες τοίχους, ώστε να αποφευχθούν τα ακριβά έργα και τα όποια κύρια μερεμέτια. Για απλές αλλαγές, η σχεδίαση μπορεί να γίνει πολλές φορές και από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη. 
O Αρχιτέκτονας η ο Διακοσμητής που θα αναλάβει, θα ζητήσει περίπου 10% έως και 15% του συνολικού προϋπολογισμού και εάν είναι καλός επαγγελματίας τότε θα φροντίσει με κάθε τρόπο να αποσβέσει αυτό το ποσοστό και να το κερδίσει πολλαπλάσια για λογαριασμό σας.

Ποιό όμως, θα είναι, η θα πρέπει να είναι το συνολικό κόστος για μια γενική ανακαίνιση ενός διαμερίσματος του 1970 με εμβαδόν τα 80 τετραγωνικά μέτρα; υπολογίστε συνολικά και με κριτήριο όλα τα παραπάνω ότι το τελικό κόστος θα κυμανθεί απο τις 24.000,00 έως και τις 26.000,00 ευρώ για μιά πλήρη ανακαίνιση χωρίς καμία παραχώρηση σε ποιοτικά υλικά μηχανολογικών και οικοδομικών εργασιών, με την προμήθεια καλού εξοπλισμού σε επίπλωση κουζίνας, επίπλωση μπάνιου κ.α. Ο εξοπλισμός παρ όλα αυτά, είναι πολύ μεγάλο κεφάλαιο και το τελικό κόστος εξαρτάται απο τις όποιες επιλογές σας.
Ανακαίνιση; πριν ξεκινήσετε την ανακαίνιση του δικού σας σπιτιού, δείτε κάποια από τα Τεχνικά θέματα ανακαίνισης για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, για την  ανακαίνιση του σπιτιού σας πριν …..κατά την γνώμη μας η ανακαίνιση  πρέπει να έχει σύμμαχο την σωστή πληροφόρηση. Κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα.