Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Τα Δέκα μυστικά επιλογής χρωμάτων.

Οι χρωματικές ιδιότητες και η χρήση τους, ερωτήματα που πολλές φορές προσπερνιούνται από οποιοδήποτε τυχόν πωλητή η ακόμη και από κάποιον ελαιοχρωματιστή, έχουμε συνηθίσει να ακούμε στην Ελλάδα ότι όλοι τα ξέρουν όλα και τα ξέρουν καλά, ποια είναι όμως αυτά, που πρέπει να γνωρίζουμε πριν από το βάψιμο του σπιτιού σας ; 



Στο άρθρο που ακολουθεί, γίνεται μια σύντομη και σαφή αναφορά σε όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την προμήθεια των χρωμάτων…….. έστω και αν αυτά αποτελούν σπαζοκεφαλιά για κάποιους από εμάς καλό θα είναι να τα γνωρίζετε.  
Σκέφτεστε να προχωρήσετε στην ανακαίνιση του σπιτιού σας; πριν χρωματίσουμε οποιοδήποτε χώρο και κατά την επιλογή των χρωμάτων, πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζουμε, εκτός από το κόστος του  τουλάχιστον κάποιες από τις  ιδιότητες που παρουσιάζει το κάθε χρώμα ως υλικό. Παρακάτω, σας παρουσιάζω τις κύριες ιδιότητες των χρωμάτων αλλά και κάποιων βερνικιών, στοιχεία που κρίνονται απαραίτητα για την τελική επιλογή σας ως υλικά και είναι οι εξής:
1ον Τι καλυπτική ικανότητα έχουν. 2ον  Ποια είναι η ικανότητα ξήρανσης αλλά και σκλήρυνσης καθώς και της σχηματιζόμενης μεμβράνης αφότου στεγνώσουν. 3ον Ποιο είναι το ιξώδες τους και η διαλυτότητα τους. 4ον Ποια είναι η πρόσφυση τους στις εκάστοτε επιφάνειες για τις οποίες προορίζονται. 5ον Ποια είναι η ευκαμψία τους. 6ον Ποια είναι η αντοχή τους στο χρόνο σε σχέση με την περιοχή που θα εφαρμοστούν. 7ον Ποια είναι η αντοχή τους στα καιρικά φαινόμενα και γενικότερα στις εκάστοτε συνθήκες. 8ον Ποια αντοχή έχουν στην υπεριώδη ακτινοβολία. 9ον Ποια είναι η ανακλαστική ικανότητα που διαθέτουν. 10ον Ποια είναι η προβλεπόμενη διάρκεια ζωής τους από την στιγμή που θα εφαρμοστούν και αυτά όλα είτε πρόκειται για τα οποιαδήποτε χρώματα είτε για τα όποια βερνίκια.

Ειδικότερα για χρήση των χρωμάτων, αυτή να θυμάστε ότι, καθορίζεται από το είδος του υλικού της επιφάνειας που πρόκειται ναι χρωματιστεί καθώς και από τη σύσταση του ίδιου του χρώματος.
Προσοχή Α).  Δεν κάνουμε ποτέ χρωματισμούς σε καινούριες – δηλαδή νέες κατασκευασμένες επιφάνειες, σε αμμοκονιάσεις καθώς και σε επιφάνειες τσιμέντου πριν την παρέλευση ενός τουλάχιστον μήνα και αυτό διότι αποβάλλονται αλκαλικά άλατα τα οποία και αντιδρούν δυσμενώς πάνω στα πλαστικά, η ακόμα και σε ακρυλικά κ. α.


Προσοχή Β).  Το βερνίκι χρησιμοποιείται συνήθως για την προστασία των βαμμένων φινιρισμάτων, ουσιαστικά, ανάλογα με την επιλογή του, καθορίσει την γυαλάδα του φινιρίσματος που τυχόν θέλετε να δώσετε. Παράγεται ως υλικό, σε διάφορες κατηγορίες, από ματ έως και πολύ στιλπνό - γυαλιστερό. Διαλέξτε τη γυαλάδα που θέλετε εσείς, να έχει η επιφάνεια που θα το εφαρμόστε ως φινίρισμα και ως τελική διαφανής επίστρωση, πριν όμως το εφαρμόσετε, ζητήστε να σας δώσουν ως δείγμα μια μικρή ποσότητα και κατόπιν προχωρήστε στην τελική επιλογή και ποσότητα.

Δειτε ιδεες διακοσμησης για το σπιτι σας  Ε Δ Ω.

https://www.facebook.com/dimiourgontexnima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.